Overige

Afvallen en krachttraining: Hoe werkt het?

Afvallen en krachttraining

Afvallen is een complex proces dat wordt beïnvloed door meerdere factoren, waaronder voeding, lichaamsbeweging, metabolisme, genetica en levensstijl. Begrijpen hoe gewichtsverlies werkt, vereist een holistische benadering.

Energiebalans

Afvallen draait om de eenvoudige maar cruciale conceptie van energiebalans. Het lichaam verbrandt een bepaalde hoeveelheid calorieën om normale functies te ondersteunen en activiteiten uit te voeren. Wanneer je meer calorieën consumeert dan je verbrandt, neem je toe in gewicht. Omgekeerd, als je meer calorieën verbrandt dan je consumeert, treedt gewichtsverlies op.

Dieetkwaliteit

Wat je eet, is van invloed op je gewichtsverlies. Een gezond, uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen is essentieel. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en geraffineerde koolhydraten kan helpen bij het verminderen van calorie-inname en het bevorderen van gewichtsverlies.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging speelt een sleutelrol bij afvallen. Zowel cardiovasculaire oefeningen als krachttraining dragen bij aan het verbranden van calorieën en het behouden of opbouwen van spiermassa. Spieren verbranden meer calorieën in rust, wat gunstig is voor langdurig gewichtsbehoud, hier komen we later nog op terug.

Metabolisme

Het metabolisme, oftewel de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt, varieert per persoon. Genetica, leeftijd en lichaamssamenstelling spelen hierin een rol. Spierweefsel heeft bijvoorbeeld meer energie nodig dan vetweefsel, dus het opbouwen van spiermassa kan het metabolisme stimuleren.

Gedragsverandering

Succesvol gewichtsverlies vereist ook veranderingen in levensstijl en gedrag. Bewustwording van eetgewoonten, het aanpakken van emotioneel eten en het instellen van realistische doelen zijn belangrijke aspecten.

Duurzaamheid

Duurzaam gewichtsverlies is gebaseerd op langetermijnveranderingen in plaats van snelle oplossingen. Het aannemen van gezonde gewoonten, waaronder een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, is essentieel voor blijvend succes.

Waarom juist krachttraining tijdens afvallen?

Krachttraining is een waardevol en vaak over het hoofd gezien onderdeel van een succesvol programma voor gewichtsverlies. Het gaat verder dan het simpelweg bouwen van spiermassa; het heeft een scala aan voordelen die specifiek gunstig zijn bij het streven naar een gezonder gewicht.

  • Verhoogde ruststofwisseling: Een van de belangrijkste voordelen van krachttraining is de capaciteit om spiermassa op te bouwen. Spieren zijn actieve weefsels die continu energie verbruiken, zelfs in rust. Wanneer je meer spiermassa hebt, stijgt je rustmetabolisme, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet actief bezig bent. Dit is van onschatbare waarde bij het creëren van een calorietekort, wat een fundamenteel principe is voor gewichtsverlies.
  • Vetverbranding na de training: Krachttraining, vooral in de vorm van intensieve workouts, kan leiden tot het zogenaamde “afterburn”-effect. Na een krachttrainingssessie blijft je lichaam extra calorieën verbranden. Dit fenomeen, ook wel excess post-exercise oxygen consumption (EPOC) genoemd, houdt in dat je metabolisme verhoogd blijft, wat bijdraagt aan een toename van de vetverbranding, zelfs na het beëindigen van de training.
  • Behoud van spiermassa: Tijdens een periode van gewichtsverlies bestaat het risico dat niet alleen vet, maar ook spiermassa wordt verloren. Krachttraining helpt om dit tegen te gaan. Het behouden of zelfs opbouwen van spierweefsel is van cruciaal belang, niet alleen voor een gestroomlijnd uiterlijk, maar ook voor het behoud van een gezonde stofwisseling. Spieren verbruiken niet alleen meer calorieën, maar ze geven je ook de kracht en energie die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten.
  • Verbeterde insulinegevoeligheid: Krachttraining heeft positieve effecten op de insulinegevoeligheid van het lichaam. Door de gevoeligheid van cellen voor insuline te verbeteren, kan je lichaam glucose efficiënter gebruiken. Dit kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van vetopslag.
  • Lichaamssamenstelling verbeteren: Terwijl gewichtsverlies op de weegschaal belangrijk is, is het verbeteren van de lichaamssamenstelling, dat wil zeggen het verhoudingsgewijs verlagen van lichaamsvet en het behouden of vergroten van spiermassa, even cruciaal. Krachttraining draagt bij aan deze positieve veranderingen in de lichaamssamenstelling.

Kortom, krachttraining biedt een veelzijdige benadering van gewichtsverlies door niet alleen het verbranden van calorieën te stimuleren, maar ook door positieve veranderingen te bewerkstelligen in de samenstelling van het lichaam. Het is een essentieel element voor degenen die niet alleen gewicht willen verliezen maar ook streven naar een gezond, sterk en veerkrachtig lichaam.

Hartkamp coaching: Ga voor een gratis proefles!

Hartkamp Coaching begeleidt je tijdens je afvaltraject met op maat gemaakte Personal Training-sessies, voedingsadvies en aangepaste trainingsprogramma’s. De ervaren Personal trainers nabij Wageningen motiveren je niet alleen fysiek maar bieden ook mentale ondersteuning. In de high-end gym, HartkampsGym, krijg je toegang tot alle faciliteiten om effectief aan je doelen te werken.

Gratis proefles