Overige

Full body workout schema: 10 tips en tricks? 

Full body workout schema

Een full-body workout schema is een trainingsprogramma waarbij je tijdens één sessie alle grote spiergroepen in je lichaam traint. In tegenstelling tot splitschema’s, waarbij je op verschillende dagen specifieke spiergroepen traint, richt een full-body schema zich op het stimuleren van alle belangrijke spieren in één workout. 

Structuur van een full-body schema

 • Oefeningen per spiergroep: het schema omvat oefeningen voor alle grote spiergroepen, zoals borst, rug, benen, schouders, armen en kernspieren. Dit kunnen compound-oefeningen zijn die meerdere spieren tegelijk activeren, zoals squats, deadlifts, push-ups, pull-ups, lunges, enz. 
 • Frequentie: meestal wordt een full-body schema minder vaak per week uitgevoerd in vergelijking met split-schema’s. Dit kan variëren van twee tot drie keer per week, afhankelijk van het niveau van de persoon, herstelcapaciteit en doelstellingen. 
 • Volume en intensiteit: de focus ligt op het behalen van een redelijke intensiteit en volume voor elke spiergroep tijdens een enkele sessie. Dit betekent dat je misschien niet zoveel oefeningen per spiergroep doet als je zou doen in een gesplitst schema, maar je richt je op kwalitatieve sets en herhalingen. 
 • Variatie: om de vooruitgang te stimuleren en verveling te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig te variëren in de gebruikte oefeningen, het aantal sets, herhalingen, en de weerstand. Dit kan worden bereikt door verschillende trainingsmethoden toe te passen. Dit betekent niet dat je elke week van schema moet veranderen.  

Voordelen van een Full-Body Schema: 

 • Efficiëntie: Je traint alle spiergroepen in één sessie, waardoor je minder tijd nodig hebt om te trainen. 
 • Meer Rustdagen: Omdat je minder vaak traint, heb je meer dagen voor herstel tussen de full-body workouts. 
 • Functionele kracht: Focus op bewegingen die je in het dagelijks leven gebruikt, waardoor je niet alleen spierkracht opbouwt maar ook functionele kracht verbetert. 
 • Flexibiliteit: Het schema kan worden aangepast aan verschillende doelen, van spieropbouw tot vetverlies
 • Tijdsbesparing: Geschikt voor mensen met een drukke agenda, omdat je minder dagen per week nodig hebt om te trainen. 

Een full-body workout schema is een veelzijdige en effectieve manier om je fitnessdoelen te bereiken, vooral als je op zoek bent naar een gebalanceerde trainingsaanpak die je hele lichaam stimuleert in één sessie. 

10 Tips en Tricks voor het Creëren van je Eigen Full-Body Workout Schema 

Een effectief full-body workout schema kan de sleutel zijn tot het bereiken van je fitnessdoelen. Of je nu op zoek bent naar spieropbouw, vetverlies of algemene fitheid, het samenstellen van een gebalanceerd schema is essentieel. Hier zijn 10 tips om je op weg te helpen: 

1. Doelstellingen identificeren: Voordat je begint, bepaal je je fitnessdoelen. Wil je spieren opbouwen, conditie verbeteren of gewicht verliezen? Je doelstellingen zullen de basis vormen voor je workout schema. 

2. Selecteer oefeningen voor het hele lichaam: Kies oefeningen die verschillende spiergroepen activeren. Denk aan squats, deadlifts, push-ups, pull-ups en lunges om een volledige lichaamstraining te garanderen. 

3. Balans tussen spiergroepen: Zorg voor een evenwichtige verdeling tussen alle grote spiergroepen: borst, rug, benen, schouders, armen en kernspieren. Dit voorkomt onevenwichtigheden en vermindert het risico op blessures. 

4. Trainingsfrequentie en rustdagen: Bepaal hoe vaak je wilt trainen en welke rustdagen je nodig hebt voor herstel. Het lichaam heeft rust nodig om sterker te worden. 

5. Progressive overload: Verhoog geleidelijk de weerstand, het aantal herhalingen of sets om je lichaam uit te dagen en vooruitgang te boeken. 

6. Opnemen van cardiovasculaire oefeningen: Integreer cardio, zoals hardlopen, fietsen of touwtjespringen, om je hartslag te verhogen en je algehele conditie te verbeteren. 

7. Variatie in training: Wissel regelmatig van oefeningen en trainingsmethoden om je lichaam te blijven prikkelen en verveling te voorkomen. 

8. Correcte uitvoering: Let op de juiste uitvoering van oefeningen om blessures te voorkomen en de effectiviteit te maximaliseren. Overweeg instructievideo’s of hulp van een professional. 

9. Flexibiliteit en mobiliteitstraining: Vergeet stretchen en mobiliteitsoefeningen niet. Ze dragen bij aan een gezonde, flexibele en blessurevrije training. 

10. Luister naar je lichaam: Belangrijkste van alles, luister naar je lichaam. Pas je schema aan op basis van hoe je je voelt en geef jezelf voldoende rust als dat nodig is. 

Jouw Fitnessreis met Hartkamp Coaching 

Bij Hartkamp Coaching staan we klaar om je te helpen bij het bereiken van je fitnessdoelen. Met onze deskundige diensten, waaronder personal training nabij Veenendaal, Voedingsbegeleiding en op maat gemaakte trainingsprogramma’s, zetten we ons in om jou te begeleiden naar succes. 

 • Personal Training: Onze ervaren trainers bij HartkampsGym bieden persoonlijke begeleiding om je workouts te optimaliseren en je te motiveren om het beste uit jezelf te halen. 
 • Voedingsbegeleiding: Een gezond dieet is essentieel. We bieden begeleiding en advies om je voedingspatroon te verbeteren en je fitnessdoelen te ondersteunen.
 • Op maat gemaakte Trainingsprogramma’s: Samen met jou ontwikkelen we aangepaste trainingsprogramma’s die passen bij jouw specifieke behoeften en doelen. 

Voor meer informatie over onze diensten en hoe we je kunnen helpen bij je fitnessreis, neem gerust contact met ons op of vraag hier alvast een gratis proefles aan!


Gratis proefles