Overige

Een ondersteuning of modeaccessoire: Gewichthefriem

Gewichthefriem

We begrijpen dat sportaccessoires een veelvoorkomend gezicht zijn in sportscholen. Of het nu gaat om een FitBit tijdens cardiosessies of polsbanden voor bankdrukken, sporters kiezen vaak specifieke accessoires om hun training te verbeteren. Een opvallend accessoire dat je in de sportschool kunt tegenkomen, is de gewichthefriem, ook bekend als lifting belt, deadlift belt of squat belt. Hoewel een gewichthefriem een waardevolle trainingshulp kan zijn wanneer correct gebruikt, wordt deze soms slechts als een modieus item gedragen. Het verschil tussen deze definities? Het type riem (kwaliteit) en het juiste gebruik ervan. Dus, waar dient een fitness riem nu eigenlijk voor, en is deze noodzakelijk voor serieuze krachtsporters?


Het doel van een gewichthefriem

Een veel voorkomend geloof is dat een gewichthefriem ontworpen is om de rug te stabiliseren en blessures te voorkomen. Dit is inderdaad een van de toepassingen die de meeste mensen ervan maken. Aan de andere kant zijn er sporters die geen riem gebruiken, van mening dat het de spieren minder actief maakt. Maar wie maakt hier de juiste keuze?

Is je techniek voldoende?

Waarom overweeg je een gewichthefriem voor veiligheid? Zijn bijvoorbeeld je bicep curls echt zo belastend voor je rug, of is je techniek simpelweg niet optimaal? Stel je voor dat je squat PR plotseling buiten je bereik lijkt te liggen, en je bang bent om je rug te belasten, terwijl je eerder hetzelfde gewicht aankon. Ben je echt zeker van je techniek, of weet je eigenlijk diep van binnen al dat je het gewicht niet moet proberen? Het is belangrijk om eerst je techniek te perfectioneren, want zelfs met een riem kan een slechte squat schadelijk zijn voor je rug. Het feit dat sommige mensen een gewichthefriem de hele trainingssessie dragen, suggereert dat ze de werkelijke functie van de riem niet begrijpen.

Wanneer is een gewichthefriem nuttig?

Ten eerste moet de riem strak genoeg zitten om effectief te zijn, zelfs als dit oncomfortabel aanvoelt. Zo strak dat je er niet comfortabel mee kunt rondlopen gedurende langere periodes; je moet de riem direct na je lift losmaken. Het belangrijkste doel van een gewichthefriem is stabiliteit creëren, en dit gebeurt op twee manieren:

  • De riem fungeert als een brace: De riem beperkt de beweging van de wervelkolom en moet zo strak mogelijk zitten zonder de ‘core’ te beperken. Deze brace-effecten worden sterker naarmate de rug meer buigt.
  • De riem vergroot de intra-abdominale druk: Dit is de druk in je buikholte die je normaal reguleert met je ademhaling. Een toename van intra-abdominale druk vermindert de compressiekrachten op de wervels. Dit effect is vergelijkbaar met de Valsalva-manoeuvre, die je van nature zou moeten uitvoeren tijdens het trainen.

Deze effecten zijn passief, wat betekent dat de riem je in staat stelt om meer gewicht te tillen zonder dat je spieren extra inspanning hoeven te leveren. Over het algemeen kunnen mensen met een fitness riem 5% meer gewicht tillen bij squats en deadlifts, soms zelfs meer, terwijl de spieractiviteit over het algemeen niet verandert.

Train je veiliger met een riem?

Het gebruik van een riem kan een gevoel van veiligheid bieden waardoor sporters bereid zijn zwaardere gewichten te tillen. Dit gevoel is echter soms misplaatst. De toename van stabiliteit in de wervelkolom wordt vaak tenietgedaan door het feit dat sporters zwaardere gewichten tillen, waardoor het risico op blessures toeneemt. In feite tonen sommige onderzoeksgegevens aan dat blessures veroorzaakt door het dragen van een riem vaak ernstiger zijn. Dit komt doordat sporters meer gewicht tillen en dit op een explosievere manier doen, wat het risico vergroot als er iets misgaat. Bovendien worden je knieën en heupen zwaarder belast met een riem, aangezien je meer gewicht verplaatst. Je rug wordt weliswaar gestabiliseerd, maar je ledematen niet.

Wanneer moet je geen gewichthefriem dragen?

Een laatste veiligheidsoverweging is dat een riem je bloeddruk tijdens de training verhoogt. Dit is meestal geen probleem voor gezonde, actieve mensen, maar voor mensen met overgewicht of hartproblemen kan het een serieus aandachtspunt zijn.

Conclusie

Dus, moet je een riem dragen tijdens je training? Voor de meeste bodybuilders: Nee. Totdat je een perfecte squat- en deadlifttechniek beheerst, zal een riem alleen maar een vals gevoel van veiligheid bieden en een last zijn. Voor gevorderde sporters: Het dragen van een riem zou geen problemen moeten opleveren, mits je techniek goed is. Het zal echter niet veel extra voordelen opleveren. Voor powerlifters: Als het dragen van een riem is toegestaan tijdens wedstrijden, gebruik er dan een. Zorg er echter voor dat je ook met de riem traint en deze goed gebruikt.

Laat je keuze voor het dragen van een gewichthefriem afhangen van je sport en de beheersing van je techniek. Ga niet uit van zwart-wit conclusies over trainingsmaterialen. Kijk altijd naar de daadwerkelijke functie en of deze past bij jouw situatie en doelen.

Personal Training bij Hartkamp Coaching

Bij Hartkamp Coaching streven we ernaar om jou de beste begeleiding te bieden, aangepast aan jouw unieke behoeften en doelen. Of je nu een ervaren atleet bent of net begint met krachttraining, ons team van professionele personal trainers staat voor je klaar om je te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen voor een effectieve en veilige training. We geloven in het belang van techniek en de juiste trainingstools. We helpen je graag om deze op de juiste manier te gebruiken. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jou kunnen ondersteunen op je fitnessreis.

Gratis proefles