Overige

Muscle memory of te wel spiergeheugen: echt of nep? 

Muscle memory

Wat is muscle memory? 

De term ‘muscle memory’ of te wel spiergeheugen wordt vaak gebruikt in sportschool en sportwetenschap om het fenomeen te beschrijven waarbij spieren onthouden hoe ze eerder getraind zijn, waardoor ze sneller reageren en groeien wanneer je terugkeert naar een eerder beoefende oefening of activiteit. Maar bestaat dit echt of is dit maar een mooi verhaaltje? 

Feit of fictie? 

Onderzoekers en wetenschappers hebben de afgelopen jaren geprobeerd om dit fenomeen van spiergeheugen te begrijpen. Hoewel er nog geen definitieve verklaring is, wijst veel onderzoek erop dat spiergeheugen wel echt bestaat. Uit onderzoek blijkt dat spiervezels na training structurele veranderingen ondergaan, zoals de toename van myonuclei, wat in feite de ‘hersenen’ van de spiercellen zijn. Deze myonuclei lijken te blijven bestaan, zelfs nadat de spiermassa afneemt door bijvoorbeeld een pauze in training. Wanneer je dan terugkeert naar een soortgelijke trainingsroutine, lijken deze ‘herinneringen’ van de spieren aan de eerdere trainingen hen te helpen sneller te reageren en te groeien. 

Een paar redenen waarom muscle memory (spiergeheugen) belangrijk is. 

  • Herwinnen van verloren spiermassa: Na een periode van inactiviteit of pauze in training kan spiergeheugen helpen bij het sneller terugwinnen van verloren spiermassa. Dit kan handig zijn na blessures, ziekte of andere omstandigheden die je training hebben onderbroken. 
  • Versneld leren: Wanneer je een beweging of oefening herhaaldelijk uitvoert, onthoudt je lichaam de bewegingspatronen. Bij terugkeer naar dezelfde oefening na een periode van niet-oefenen, zal je lichaam sneller reageren en de beweging gemakkelijker uitvoeren, dankzij dit opgebouwde ‘geheugen’. 
  • Verbeterde prestaties: Voor atleten kan spiergeheugen helpen bij het verbeteren van prestaties na een periode van rust of alternatieve training. Dit kan van cruciaal belang zijn bij het behouden van vaardigheden en het snel herstellen van topniveau na een rustperiode. 
  • Mentale geruststelling: Voor mensen die af en toe pauzes nemen van hun trainingsschema (wat liever niet gewenst is natuurlijk), kan de wetenschap dat spiergeheugen bestaat en kan helpen bij het herstel van verloren progressie een geruststellende gedachte zijn. 

Waarom is dit relevant voor jou? 

Dit concept van spiergeheugen heeft grote impact voor fitnessliefhebbers en atleten. Het suggereert dat zelfs als je een periode van inactiviteit doormaakt, je spieren nog steeds kunnen profiteren van de eerdere trainingen. Dit kan helpen bij het sneller terugwinnen van verloren spiermassa of bij het verbeteren van prestaties na een pauze. 

Hoe snel bouw je weer spiermassa op na een lange tijd van inactiviteit? 

De snelheid waarmee je spiermassa weer opbouwt na een periode van niet trainen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren: 

  • Trainingservaring: Als je voorheen regelmatig hebt getraind en spiermassa hebt opgebouwd, kan het herwinnen van die massa sneller gaan dan wanneer je net begint met trainen. 
  • Duur van inactiviteit: Hoe lang je niet hebt getraind, speelt een grote rol. Over het algemeen geldt: hoe langer de periode van inactiviteit, hoe langer het kan duren om de verloren spiermassa terug te winnen. 
  • Leeftijd: Oudere individuen hebben soms meer tijd nodig om spiermassa op te bouwen in vergelijking met jongere mensen, vanwege natuurlijke veranderingen in het lichaam en de stofwisseling. 
  • Voeding: Een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten is cruciaal voor spierherstel en -opbouw. 
  • Slaap en herstel: Voldoende rust en slaap zijn essentieel voor spierherstel en groei. 

Over het algemeen kan het enkele weken tot maanden duren om de verloren spiermassa terug te winnen, afhankelijk van bovengenoemde factoren. Hoe sneller je weer begint met trainen na een pauze, met een gericht trainingsprogramma en de juiste voeding, hoe sneller je vooruitgang kunt boeken.  

Hartkamp Coaching 

Bij Hartkamp Coaching begrijpen we het lichaam en de trainingen. Onze focus ligt op Personal Training, Voedingsbegeleiding en het ontwikkelen van op maat gemaakte trainingsprogramma’s. Met onze deskundige Personal Trainers en voedingsbegeleiders bieden we een alomvattende benadering van fitness. Of je nu je spiergeheugen wilt benutten na een pauze of gewoon op zoek bent naar begeleiding om je doelen te bereiken, wij zijn er om je te ondersteunen. In onze high-end gym, HartkampsGym, creëren we een omgeving die gericht is op succes. Onze trainers werken samen met jou om ervoor te zorgen dat je niet alleen profiteert van spiergeheugen, maar ook van de meest effectieve en persoonlijke trainingssessies. 

Klaar om je muscle memory te benutten? 

Ben je opzoek naar een personal trainer nabij Wageningen? Dan ben je bij Hartkamp Coaching aan het juiste adres! Ontdek onze diensten voor personal training, voedselbegeleiding en op maat gemaakte trainingsprogramma’s om het beste uit jezelf te halen. Bij Hartkamp Coaching staan we voor je klaar. Of je nu nieuw bent in fitness, een pauze hebt genomen of gewoon op zoek bent naar gerichte begeleiding. Begin met een gratis proefles en start je fitness avontuur! 


Gratis proefles