Overige

Het fenomeen van pre-workout tintelingen en hoe ermee om te gaan

Pre-workout tintelingen

Pre-workout supplementen zijn tegenwoordig populairder dan ooit. Ze worden gebruikt om energie te geven, de focus te verbeteren en de trainingsprestaties te optimaliseren. Een veelvoorkomend bijeffect van pre-workout supplementen is echter het optreden van tintelingen, ook wel bekend als paresthesie. In deze blog bespreken we wat pre-workout tintelingen zijn, waarom ze optreden en hoe je ermee kunt omgaan.

Pre-workout tintelingen

Wat zijn pre-workout tintelingen?

Pre-workout tintelingen, zijn een vorm van paresthesie, een sensatie die vaak wordt omschreven als prikkelend, tintelend of branderig. Deze tintelingen kunnen voorkomen in verschillende delen van het lichaam, zoals het gezicht, de handen, de voeten of de armen. Ze worden meestal ervaren na het innemen van pre-workout supplementen die bepaalde ingrediënten, zoals beta-alanine, niacinamide (vitamine B3), of een combinatie van stimulerende stoffen zoals cafeïne, bevatten.

Waarom treden pre-workout tintelingen op?

Pre-workout tintelingen worden meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van bepaalde ingrediënten in het supplement. Een van de belangrijkste boosdoeners is beta-alanine, een aminozuur dat vaak wordt gebruikt in pre-workout formules vanwege de bewezen voordelen voor de trainingsprestaties. Beta-alanine verhoogt de niveaus van carnosine in de spieren, wat de vermoeidheid vertraagt en de uithoudingsvermogen verbetert. Echter, wanneer beta-alanine wordt ingenomen in grote hoeveelheden, kan het leiden tot tintelingen.

Hoe werkt beta-alanine?

Beta-alanine verhoogt de carnosineconcentratie in de spieren. Carnosine fungeert als een buffer tegen de opbouw van melkzuur, dat wordt geproduceerd tijdens intensieve trainingen. Door de melkzuurconcentratie te verminderen, helpt beta-alanine de vermoeidheid te verminderen en de trainingsduur te verlengen. Het is echter belangrijk op te merken dat het optreden van pre-workout tintelingen niet schadelijk is en slechts tijdelijk van aard is.

Hoe lang duren de tintelingen?

De duur van pre-workout tintelingen varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen beginnen de tintelingen ongeveer 15-30 minuten na het innemen van het pre-workout supplement en kunnen ze 60-90 minuten aanhouden. Sommige mensen ervaren echter kortere of langere periodes van tintelingen.

Zijn pre-workout tintelingen gevaarlijk?

Goed nieuws, de tintelingen zelf zijn over het algemeen ongevaarlijk en meestal van voorbijgaande aard. Ze zijn slechts een tijdelijke reactie van je lichaam op de pre-workout ingrediënten. Het kan een beetje vreemd aanvoelen, maar het betekent dat de pre-workout zijn werk doet en je voorbereidt op een energieke training.

Als je echter ernstige of langdurige ongemakken ervaart, kan het verstandig zijn om de samenstelling van je pre-workout supplement te controleren of advies in te winnen bij een professional, zoals bij Hartkamp Coaching. Zorg ervoor dat je de aanbevolen dosering volgt en vermijd het combineren van meerdere supplementen die dezelfde ingrediënten bevatten.

Hoe kun je met pre-workout tintelingen omgaan?

Als je last hebt van pre-workout tintelingen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om ermee om te gaan:

 • Dosering aanpassen
  Probeer de dosering van je pre-workout supplement te verlagen. Dit kan helpen de intensiteit van de tintelingen te
  verminderen.
 • Tijdig innemen
  Neem je pre-workout supplement ongeveer 30-60 minuten voor je training in. Dit geeft je lichaam de tijd om te wennen aan
  de ingrediënten en kan de intensiteit van de tintelingen verminderen.
 • Tolerantie opbouwen
  Geleidelijk aan kun je proberen je tolerantie voor de tintelingen op te bouwen door de dosering langzaam te verhogen.
  Hierdoor kan je lichaam wennen aan de ingrediënten en kunnen de tintelingen na verloop van tijd verminderen.
 • Alternatieve supplementen
  Als de tintelingen voor jou ondraaglijk zijn, kun je overwegen om supplementen zonder beta-alanine te proberen. Er zijn
  verschillende pre-workout formules beschikbaar zonder dit ingrediënt.

Conclusie

Pre-workout tintelingen, ook bekend als paresthesie, zijn een veelvoorkomend bijeffect van pre-workout supplementen. Ze worden meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van beta-alanine in deze supplementen. Hoewel de tintelingen ongemakkelijk kunnen zijn, zijn ze over het algemeen onschadelijk en van voorbijgaande aard. Door de dosering aan te passen, het supplement op tijd in te nemen, tolerantie op te bouwen of alternatieve supplementen te proberen, kun je de intensiteit van de tintelingen verminderen. Onthoud echter altijd dat het raadzaam is om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional of bij Personal Training Ede voordat je wijzigingen aanbrengt in je supplementgebruik. Heb je vragen over supplementen? Neem gerust contact met ons op.

Gratis proefles